Sunday, 3 June 2018

KIMBAP ROLL


BAHAN - BAHAN

Nasi sushi (Brand Sumo 1 kg) - 2 cawan
Seaweed (guna brand Big Bang) 
1 biji telur
2 batang sosej
Ayam goreng frozen
Carrot
Timun
Garam

CARA -CARA

1. Tanak 2 cawan beras seperti biasa, tambahkan sedikit garam. 
2. Goreng telur dadar dan potong memanjang. 
3. Rebus sosej dan goreng ayam kemidin potong. 
4. Potongkan juga carrot dan timun. 
5. Rendamkan seaweed didalam bekas yang berisi air untuk seketika ( beli yang untuk snek jadi ia rapuh)  dan letakkan di atas plastik seaweed tadi untuk memudahkan proses roll
6. Letakkan nasi ( jangan terlalu banyak nanti susah untuk roll)  dan filling kemudian roll. 
7. Ulang step diatas sehingga habis semua bahan. 
8. Potong dan sedia untuk dihidang. 

Nota : Untuk lebih sedap,  boleh sapukan sedikit mayonis di atas nasi sebelum letak filling dan sediakan sos kicap cair untuk lebih merecik. 

No comments:

Post a Comment