BAHAN²
Biskut ( Biskut marie better)
Mentega cair
Gula
250g cream cheese
Whipping cream
Esen vanilla
Gelatin
Mangga
CARA²
1. Hancurkan biskut dan campurkan dengan mentega cair.
2. Kemudian tuang dan tekan sehingga mampat. Pastikan mampat supaya base tidak mudah pecah. Masukkan dalam freezer seketika.
3. Gaul/ Whisk cream cheese dengan sedikit gula dan esen vanilla dan mangga puree. (puree xletak pon xpe)
5. Putarkan whipping cream sehingga kembang . Kurang 10 minit bergantung pada speed, jangan terlalu lama nanti separation. (Kalau dah nampak separate tu kira dah over whisk 😂😂😂,sis terlebih whisk, terpaksa beli yg lain)
6. Seterusnya, campurkan cream cheese + whipping cream sehingga sebati.
7. Tuangan ke atas base tadi dan ratakan.
8. Seterusnya, untuk topping mango, cairkan sedikit gelatin + gula + manggo puree. Lebihkan mangga supaya lagi sedap.
9. Tuang atas cream tadi dan sejukkan dalam frezer semalamam untuk lebih cantik sebelum dihidang.
COKLAT CHEESE 🍫
P/S : UNTUK COKLAT CHEESE, Step 1 - 7 masih sama.
Cuma untuk step 8 sis cairkan Beryls Dark Chocolate + sedikit susu, kemudian tuang atas cheese dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment